Çeşitli devlet kurumlarina (başta AKP İletişim Merkezi'ne ve Rekabet Kurumuna) yaptigim basvurum:

Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olarak, bir Bilgisayar Muhendisi olarak Turk Telekom'un tekel durumundan rahatsizim. Yasalarla belirli miktarda hukuki serbestlesme saglansa da fiili tekel durumu aynen devam ediyor. Turk Telekom altyapi olarak tekel durumunda, son kullaniciya internet veya telefon hizmeti satan diger sirketler ise bu hizmetlerini Turk Telekom'dan hizmet alip katma degerle son kullaniciya satmak zorunda kaliyorlar. Bu durum serbest rekabet acisindan ve sonuc olarak verimlilik, teknolojik gelisme ve en sonunda sade vatandas acisindan cok zararli. Milliyet gazatesinden Metin Munir de bir sure once kosesinde bu konuya degindi, ilgili makale http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetayArsiv&ArticleID=1018344&AuthorID=57 adresinde ve 20 Kasim 2008 tarihli Milliyet gazetesinde. Ozetle anlatilan su ki, tum dunyada en temel ekonomi kitaplarinda serbest rekabetten bahsedilir, bunun onemi bilinir. Turkiye'de ise kartellesmenin de otesinde bir tekel vardir ama buna karsi hicbir şey yapilmiyor. Turk Telekom telefon hizmetlerindeki hakim durumunu kullanarak internet hizmeti konusunda rekabeti engelliyor. Bu durumda gerekli onlemlerin alinmasi, ve belki Turk Telekom'un bolunerek ADSL ve sabit telefon bolumlerinin ayrilmasi onem kazaniyor.

Yine bu konuda baska bir kaynak ise The Economist 'in hazirladigi 2008 Bilişim Sektoru Rekabetcilik Raporudur. Raporun tamamina http://global.bsa.org/2008eiu/study/2008-eiu-study.pdf adresinden erisebilirsiniz. Bu raporda, ozet bolumunde (Executive Summary) benzer ifadeler gecmektedir. Direk alintiliyorum:

"Competitive broadband markets help cultivate strong IT sectors. Without fast, reliable and secure Internet access, technology firms cannot interact effectively with partners and the research community, nor can they sell their services online. IT industries in the index top tier all derive substantial benefit from the high-quality networks developed through competition, but more telecoms liberalisation is needed in less developed regions to spur infrastructure development."

Bu konuda gorevli ve sorumlu kurum Sanayi ve Ticaret Bakanligina bagli Rekabet Kurumu'dur. Rekabet Kurumunun gorevleri kendi ag sayfasinda anlatildigi uzere (http://www.rekabet.gov.tr/index.php?Sayfa=sayfahtml&Id=110):

"Özetle; Rekabet Kurumu, 4054 Sayılı Kanun’un 20’nci maddesine göre mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamı içinde teşekkülünün ve gelişmesinin temini ile bu Kanunun uygulanmasını gözetmek ve Kanunun kendisine verdiği görevleri yerine getirmek üzere kurulmuştur. Bu çerçevede Rekabet Kurumu’nun esas görevi Kanun’da kendisine verilen yetkileri kullanarak mal ve hizmet piyasalarındaki rekabetçi sürecin tehdit edilmesini engellemektedir. Rekabetçi sürecin korunması yoluyla kaynakların etkin dağılımının sağlanması, toplumsal refahın arttırılması, Rekabet Kurumu’nun misyonunun temel dayanağını oluşturmaktadır."

Sonuc olarak serbest rekabetin toplum yarari icin onemi kesindir ve direk olarak fiyat/kalite gibi ozelliklere yansimakta, bircok sektorun gelismesini etkilemektedir. Bu durumda halkin refah seviyesinin yukselmesi ve haksizliklarin kaldirilmasi icin gerekli hukuki duzenlemelerin yapilmasi yoneticilerin yetkisi ve sorumlulugundadir.

Gerekenin yapilmasini arz ederim.


Gerci kimi kime sikayet ediyorsam :) Bakalim nasil bir bahane ile oyalayacaklar.