iki sene once geldigim ve cok begendigim dunyanin en onemli teknoloji konferanslarindan biri olan Google IO'ya bu sene de katilmak kismet oldu :)

Aslinda gelirken cok istekli degildim ama bugun konferansin ilk gununu yasayinca iyi ki gelmisim dedim. Cok iyi bir keynote (ana konusma) ile basladi konferans ve sonraki seminerler ve gece duzenlenen eglence tek kelime ile harikaydi. Konferansin duzenlendigi Moscone Center denilen konferans alani iki hafta once Apple'in en buyuk konferansi olan WWDC'ye de ev sahipligi yapmisti. Giderek daha buyuk rakip haline gelen bu iki sirketten Apple bircok acidan ondeydi, ama bence bugunku konferans durumu Google lehine degistirdi.

Google IO bence ilk defa WWDC'yi gecerek en iyi teknoloji konferansi konumuna yukseldi. Buna dayanak olarak 3 temel neden sunacagim:

  1. Arkada calisan teknoloji: Bana gore Google teknoloji konusunda her zaman Apple'in onundeydi ancak bugun duyurduklari yeni Android surumu Jellybean, Nexus Q, yeni tabletleri Nexus 7 ve tabii ki -devrimsel- Project Glass isleri tamamen degistiriyor. Google, telefonlar icin bulundugun ortama duyarli (contextual) arama icin Google Now'i getirirken arayuz konusunda da bircok iyilestirmeler yapmis. Dagittiklari telefonlardan Nexus S'e Jellybean guncellemesini hazirladiklari icin bugun kullanmaya basladim ve gercekten cok hosuma gitti. Nexus 7'de Google, Asus'u da arkasina alarak canavar bir tablet gelistirmis. Sanirim 12 cekirdekli grafik kartina ve 4 cekirdekli islemciye sahip oldugunu duymussunuzdur. Bunun disinda Sergey Brin'in kendisinin cikip anlattigi Project Glass giyilebilir bilgisayarlar konusunda cigir acacaga benziyor. Gercekten yapilabilecekler sinirsiz. Tum bunlar Google'in Apple'dan birkac adim one gectigini gosteriyor.

  2. Pazarlama: Bugunku ana konusmada canli yayinda Project Glass gozluklerini kullanan birkac Google calisani Moscone Center'in ustunde ucakla atladilar ve parasutle toplanti yapilan binanin ustune indiler. Sonra orada kendilerini bekleyen bisikletleri kullanarak ve takla atarak, sov yaparak konusmanin yapildigi ana salona kadar geldiler. Her sey canli olarak salondaki 5000'den fazla insana (ve youtube'dan canli izleyen milyonlara) aktarildi :)

    Bu gosteri de bence cok iyi calisti (aslinda Sergey de daha sonra "bu kadar kusursuz olacagini tahmin etmemistim" dedi). Pazarlama (show business) konusunda Apple'a ilk defa bu kadar iyi cevap verebildi Google.
  3. Tuketici elektronigi: Apple'i temel olarak bir tuketici elektronigi sirketi olarak goruyorum. Mac'ler, iPhone'lar ile bir yasam stili sunuyor Apple. iTunes'dan sarki indirip AppStore'dan uygulama kurup Apple'in bahcesinde oynuyorsunuz. Google bugun duyurdugu Nexus Q ile yenilikci, son kullanicinin almak isteyecegi tasarimda ve kullanislilikta urunler sunabilecegini gosterdi. Bu da bence cok onemli bir atilim. Apple aramayi ve haritayi Google'dan koparmaya calisirken Google da Apple'in alanina el atiyor.

Konferansta Google baya bir kendi sosyal agi Google+'i gostermeye calisti. Yapilan yenilikler cok guzel (etkinlikler icin fotograflari duzenleme ozelligi gibi) ama ne kadar basarili olur bilemiyorum. Ben de sahsen twitter ve facebook cok kullaniyorum ve 3. bir sosyal aga yatirim yapmak (zihnen ve zamanen) cok mantikli gelmiyor. Olur da Google+'a gecmek istersem Facebook'tan cikarim gibi geliyor :)

Konferansta Motorola ile ilgili hicbir haber duymayinca sasirdim. Google bir sure once Motorola'yi satin alarak donanim alanina ciddi bir yatirim yapmisti. Bu hareketi tabii Samsung, HTC, Asus gibi birlikte calistigi diger sirketleri de endiselendirmis olmali cunku rakip olarak karsilarina cikiyorsun. Ancak pek oyle olmadi gibi gorunuyor cunku konferansta dagitilan Nexus S, Samsung ile, Nexus 7 ise Asus ile ortak calistiklari urunler. Hatta Asus'un baskani da keynote konusmasini en on siradan izliyordu. Bakalim zaman ne gosterecek. Yarin 2. gunun keynote konusmasinda neler duyurulacak merak ediyorum dogrusu :)