2006'da ODTU Bilgisayar Muhendisliginden lisans diplomami, 2009 yilinda ise yuksek lisansimi aldim. Her universite tercih doneminde yakinlarimda sikca duydugum soru, "hangi universiteye/bolume gideyim?" oluyor. Bence bunun hicbir onemi yok.

Universiteler yuzyillardir ayni yapida devam ediyordu. Bir egitim kurumu olarak insanlari disarida edinmeleri guc olan konularda bilgilendiriyorlardi. Son birkac yila kadar da bu yapi hic degismedi, egitim sektoru cesitli nedenlerle bilgi teknolojileri devriminden diger alanlara gore cok daha az etkilendi. Artik bu degisiyor.

Birkac yil once ilk adim olarak dunyanin en iyi universiteleri egitim materyallerini disariya, isteyen herkesin erisimine actilar (mit, odtu). Bu pandoranin kutusunu acmak demekti.

Bu cagda sadece materyal acmak yetmedi, cok daha etkilesimli, sosyallesme dahil bircok katma deger sunan web servisleri acildi. Artik udemy'den yildiz gelistiricilerden (Zed Shaw) python dersi alabilir, coursera ile quantum hesaplama dersinde sizin gibi dunyanin her tarafindan ogrencilerle tartisabilirsiniz. Ustelik bunlarin bircogu ucretsiz (coursera'dakilerin hepsi, udemy'dekilerin bir kismi); veya cok cuzi bir ucrete (universitelere harc vs. ile ne kadar ucret odedigimizi dusununce gercekten cok ucuz).

islerin nereye gittigini tahmin edebilirsiniz. Ustelik sadece muhendislik gibi cevrimici teknolojik egitime yatkin alanlarda da degil; coursera'da Johns Hopkins Universitesi'nin verdigi tip alanindan dersler bile var. Ister Turkiye'de olun, ister Pakistan'da, dunyanin en iyi egitimine erisiminiz var. istediginiz alanda en iyi olmamak icin hicbir bahaneniz kalmadi.

Dunyanin geri kalaninda bunlar tartisiliyor, ufkunuzu sadece Turkiye ile sinirlamayin.