Bugün milliyet'te bir yazarın köşesinde yer vermesiyle yeni bir kitap sayfasıyla tanıştım. Özet kitap, isminin de belirttiği gibi kitap özetleri ve araştırma raporları olan bir sayfa. Sitede birçok güzel kitap var, ben de özetlerini okumaya başladım bir iki tanesinin. Hemen önerebileceğim kitaplar arasında NYT yazarı Thomas Friedman'ın "Lexus ve Zeytin Ağacı" kitabı, aynı yazarın "Dünya Düzdür" kitabı, ve biraz da karşı fikir olması açısından "Bir Ekonomi Tetikçisinin İtirafları" kitabı var. Thomas Friedman iyi bir küreselleşme, serbest piyasa savunucusu bir yazar, fikirlerinin çoğuna katıldığım birisi. Dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes bu kitapları okumalı bence. Ekonomi Tetikçisi kitabı ise biraz daha eleştirel, bu kitaba sayfada olmayan "Sivil örümceğin ağında" kitabını da ekleyebiliriz. Soros'un ve genelde sermaye gruplarının düzenlemelere, kontrollere ihtiyacı olduğunu, IMF gibi kurumların arka planda yaptıkları anlatılıyor. Okuyup fikrinizi kendiniz oluşturun. Her zaman düşündüğüm gibi, her şey sadece siyah veya beyaz değil, grinin tonları da var dünyada.

Sitede olmayan ama önerebileceğim bir başka kitap, TÜBİTAK yayınlarından yayınlanan "Tüfek, mikrop ve çelik" isimli Jared Diamond kitabı. Uygarlıklar ve gelişimi üzerine etkileyici bir kitap.

Bir başka harika diyebileceğim kitap sayfası ise 1001 kitap. Bu sayfa diğerinden farklı olarak özet şeklinde değil de tüm kitabı kapsayacak şekilde. Burdan da okunması gereken birçok kitap var aslında, önemli gördüklerim

  • Metin Aydoğan'ın Türkiye tarihi kitabı,

  • Feyza Hepçilingir'lerin Türkçe dilbilgisi kitabı,

  • Saint Exupery'inin o harika klasiği Küçük Prens,

  • ve Roald Dahl'ın çocuk klasiği Çarli'nin Çikolata Fabrikası
  • geliyor.