22 Mayıs 2007 / İstanbul İTÜ Ayazağa Kampüsü

Proline, HP ve Intel tarafından Yüksek Başarımlı Hesaplama Zirvesi düzenlendi. Zirve bilimsel olmaktan çok pazarlama ağırlıklıydı. Uçak biletimizi de bu şirketlerin vermesinden anlamalıydım aslında. Pazarlama kısmına çok eleştiri getirebilirim tabii ama bu blog sayfamda politik davranacağım ve bu konuda kendimi tutacağım.


İTÜ'de Proline satıcılığında (veya entegratörlüğünde, her neyse) gerçekleştirilen dünyanın 353. en güçlü bilgisayarı Bilişim Enstitüsü bünyesinde, özel olarak açılan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi'nde. Proje 20 küsür milyon dolarlık bir bütçeye sahip, masrafları ise DPT üstlenmiş, yani aslında vatandaşın cebinden çıkıyor. Bu durumda neler yapılmış, nasıl yararlanılıyor diye sormak daha önemli hale geliyor. Projenin sonunda 1000 kadar çekirdeğe sahip bir küme bilgisayar elde edilmesi planlanıyor. Hali hazırda aktif olarak kullanılan 600 kadar çekirdek var sanırım. Intel işlemciler (yarısı çift, yarısı 4 çekirdekli), infiniband ile ağ bağlantısı, Red Hat işletim sistemi, LSF denilen ve platform firması tarafından geliştirilen ticari bir ara katman yazılımı var. Karşılaştırma yapmak açısından ODTÜ'deki 312 çekirdekli tr-grid makinesinin üzerinde yine intel işlemciler (tamamı çift çekirdekli), çift gigabit ethernet bağlantısı, Scientific Linux işletim sistemi, ve gLite, Globus, LCG gibi açık kaynak kodlu ara katmanlar var. Kurulan süper bilgisayarın kullanımı konusunda pek iyi bir izlenim edinmedim, umarım ileride daha fazla kullanılır ve araştırmacılara, ülkemize yararlı olur.


Peki bu bilgisayarı kullanmak istiyorsanız ne yapmanız gerekiyor? Öncelikle projenizin bu kadar yüksek hesaplama gücüne ihtiyaç duyup duymadığını ve nasıl paralelleştirebileceğinizi düşünün. Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi web sayfası http://uybhm.itu.edu.tr adresinde, bu sayfaya girerek üye oluyorsunuz ve projenizde süper bilgisayarı kullanabilmek için başvuru yapıyorsunuz. Eğer projeniz uygun görülürse size hesap açılıyor ve bu şekilde programınızı çalıştırabiliyorsunuz. Bilgisayar üzerinde aynı zamanda pek çok ticari yazılım için de lisans alınmış, web sayfasında yer alan bilgilere göre Gaussian, intel'in ticari derleyici araçları gibi yazılımların lisansı var.


Bu zirve ile ve İTÜ'deki süper ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Daha detaylı bilgi için yazıda verdiğim bağlantılara bakabilirsiniz.

İstanbul - Maslak tarafları