DPT desteği ile İTÜ'de kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezindeki Süper Bilgisayar 26 Haziran'da Almanya Dresden'de düzenlenen International Supercomputing Conference'de açıklanan listeye göre 239. sıraya yükselmiş. UYBHM'deki süper daha önceki listede 353. sıradaydı. Mayıs ayında yine İTÜ'de düzenlenen HPC Zirvesi ile ilgili izlenimlerimi daha önce yazmıştım. Sunumlarda anlatılan özellikler ile Top 500 listesindeki özelliklerin farklı olduğunu ve yeni uçlar eklendiğini düşündüğümü belirtmiştim. Benim açıdan bu yükselme sürpriz olmadı. Bilgisayarın ne kadar kullanıldığı ve verimli olduğu konusunda ise şüphelerim halen devam ediyor.

Yüksek başarımlı hesaplama konusuna ilgiyi arttırmak için UYBHM bu Temmuz ayında İstanbul'da bir yaz okulu düzenliyor. MPI, paralel programlama, grid, yüksek başarım gibi konulara ilgi duyanlar için iyi bir fırsat olabilir. Kayıt için UYBHM Yaz okulu sayfasından başvuru yapmanız gerekiyor.

UYBHM'nin yaz okulu daha çok işin programlama kısmıyla ilgileniyor. Yine Temmuz ayında TÜBİTAK tarafından düzenlenecek eğitimde ise grid ara katmanları eğitimi (iş yollama vs.) verilecek anladığım kadarıyla. Grid konusuna ilgi duyanlar bu eğitimi de izleyebilirler.