In probability theory,, the birthday problem, or birthday paradox,[1] pertains to the probability that in a set of randomly chosen people some pair of them will have the same birthday. In a group of 23 (or more) randomly chosen people, there is more than 50% probability that some pair of them will have the same birthday. For 57 or more people, the probability is more than 99%, tending toward 100% as the pool of people grows.


http://en.wikipedia.org/wiki/Birthday_problem

İlginç bir makale. 23 kişinin olduğu bir odada 2 kişinin aynı doğum gününe sahip olma olasılığı olmama olasılığından fazla, yani %50'den yüksek. İlgili makalede neden çok güzel açıklanmış. 23 kişinin bulunmasıyla, 23'ün 2'li kombinasyonlarından 253 çiftin doğum gününün aynı olma şansı doğuyor. Bu da oldukça büyük bir şans demek, makaledeki temel olasılık formülünü kullandığınızda olasılığın %50.7 olduğunu buluyorsunuz. Odada 50 kişi varsa bu olasılık %97'ye çıkıyor.

Ama bu, 23 kişi bulunan odada sizinle aynı doğum gününe sahip olan birisinin bulunma olasılığı demek değil. Bu durumda problem sizin doğumgününüz problemine dönüşüyor ve bunun için de 253 kişi gerekiyor. Orijinal problemde odadaki herhangi 2 kişinin doğum gününün aynı olması yeterli.

:) Matematik çok güzel birşey...