Şimdi Türkiye'deki bazı sivri zekalı insanlar (bkz. ntvmsnbc'deki Bakan Yıldırım haberi) interneti kısıtlayabileceklerini düşünüyorlar. Başbakan bile "ben yutub'a giriyorum siz de girin" diyebiliyor. Şimdi bu durumda başbakan'ın sözüne uyarak biz de yutub'a girme rehberi hazırladık. Windows ve Linux için ayrı ayrı yapılması gerekenler var. Her iki işletim sistemi için de hosts dosyasına yutub için IP girmeniz gerekiyor. Yalnız bu dosyaların yerleri farklı. Vindovz için:

C (veya D):\Windows\system32\drivers\etc\hosts dosyasının içine şu satırları ekleyin:

208.117.236.70 www.youtube.com

208.117.236.70 youtube.com


Benim dosyamın son hali şöyle:

127.0.0.1 localhost

208.117.236.70 www.youtube.com

208.117.236.70 youtube.com


Linux içinse bu dosyanın yeri /etc/hosts . Buna da aynı satırları ekledikten sonra yutub'a girebilirsiniz. Eğer bir iPhone veya PDA tarzı bir cihazınız varsa yine hosts dosyasını bulmanız gerekiyor. Bu dosyaların yerleri vikipedi makalesinde ayrıntılı olarak açıklanmış. Tek yapmanız gereken bu dosyaları değiştirmek.

Şimdi ne yaptığımızı da şöyle açıklayayım: YouTube Google'a bağlı bir firma ve yüzlerce sunucusu bulunmakta, ve her gün yeni sunucular ekliyorlar. Bizim eklediğimiz IP yeni sunuculardan birinin IP'si ve henüz sansürcü sansarlar tarafından bilinmiyorlar. Bu sayede biz sansürden etkilenmemiş oluyoruz.

İnternette özgürlüğün keyfini çıkarın.