Bu yazıda Google Chrome kullanarak nasıl hızlı aramalar yapabileceğinizi anlatacağım. Örnek arama motoru olarak Türk Dil Kurumu'nun Güncel Türkçe Sözlüğünde nasıl arama yapabileceğinizi anlatacağım, ama yazımı başka arama motorları için de kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Önce şunu aradan çıkartayım, web tarayıcısı olarak Google Chrome kullanacağız (Google Chrome indirin). Eğer hala Internet Explorer kullanıyorsanız bilgisayarınızdaki virüsleri hak ediyorsunuz demektir, lütfen okumayı keserek başka bir siteye gidin ve virüslerle yaşamayı öğrenin :) (sert oldu ama gerçekler acıdır). Ve hayır, bilgisayarınızdaki virüsleri temizlemek istemiyorum.

Google Chrome çok hızlı ve güvenli bir tarayıcı, arama motorları ekleme özelliği ise bir diğer harika tarayıcı olan Firefox'dan daha da kolay. Öncelikle hızlı arama yapmak istediğimiz web sitesine gidip bir prova yapıyoruz. TDK kullanacağımızı söylediğime göre, önce TDK web sayfasına gidiyorum ve örnek bir arama yapıyorum, kullanacağım kelime "manifesto". Güncel Türkçe Sözlük'te kelimemi yazıp arama yapınca beni yeni bir sayfaya yönlendiriyor ve kelimenin anlamını açıklıyor. Web tarayıcınızın adres çubuğundaki yeni web adresini kopyalıyoruz, şuna benzer bir adres olmalı şimdi: http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=manifesto. Sitenin böyle salak bir adrese sahip olması yeteneksiz çalışanlarının sayesinde bu arada, ama bu şu anki konumuz değil, devam edelim.

Adres çubuğundaki adresi kopyaladıktan sonra iş Chrome'a bu adresi tanıtmaya kalıyor. Menüden "Options" seçeneğine tıklıyoruz ve tarayıcı ayarları penceresini açıyoruz. Bu pencere şuna benzer olmalı:



Buradan "Default Search: Google" yazısının yanında bulunan "Manage" butonuna tıklıyoruz ve yeni bir pencere ile karşılaşıyoruz. Bu pencerede var olan bazı arama motorları var. Bazıları Google Chrome ile gelirken bazılarını ise Google Chrome bizim internet gezinimlerimizi inceleyerek akıllılık edip eklemiş.




Biz buraya TDK'nın sitesini ekleyeceğiz. Bu penceredeki "Add" butonuna basın. Name kısmına hatırlatıcı bir isim (ben "TDK GTS" yazdım), "keyword" kısmına hızlı arama yaparken kullanacağınız kısa bir anahtar kelime ("tdk" gibi)yazın ve URL kısmına da az önce kopyaladığınız web adresini yapıştırın. Şimdi burası önemli, URL'yi biraz değiştirmemiz gerekiyor, URL'nin en sonundaki arama yaptığımız kelimeyi silip onun yerine %s yazıyoruz. Kutudaki URL şuna benziyor yani: http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=%s



Bu URL'yi baştan verebilirdim ama size balık tutmayı öğretmek istedim, hem TDK'nin pek zeki bilgisayarcıları bu salak URL'yi ileride bir gün değiştirirlerse bu yolu baştan takip edip arama motorunu tekrar oluşturabilirsiniz. Veya başka bir web servisini bu yöntemle ekleyebilirsiniz.

Peki bu kısayolu nasıl mı kullanacağız? Tabi bunu anlatmadan bu yazı bir işe yaramaz. Türkçe sözlükte bundan sonra kelime aramak istersek adres çubuğuna az önce girdiğimiz anahtar kelimemizi yazıyoruz (benimki "tdk" idi), boşluk bırakıp aramak istediğimiz kelimeyi yazıyoruz. Şuna benzer bir yazı çıkıyor ve "enter"a bastığımızda bizi istediğimiz kelimeye götürüyor. Ve bu yazı burada sona eriyor.