Mayis basinda Google IO icin San Francisco'ya gittim. Dondukten bir hafta sonra is arkadaslariyla Kapidag yarimadasini dolastik ve simdi tekrar evime geri dondum. Son birkac haftadir uzun blog yazilari yazamadigimi farkettim, bu yuzden guncel olaylarla ilgili dusuncelerimi burada ozetleyecegim.

Oncelikle, Google IO harika bir konferansti. Konusmacilarin hepsi isini iyi bilen ve genellikle cok iyi sunum yapabilen insanlardi. Fazla bilgilendirici olmasa da ilham verici konusmalardan biri Ignite IO denilen kisa sureli sunumlardan olusan bir oturumdu ve benim cok hosuma gitti. Bu oturumdaki sunumlardan birinde Piri Reis'ten de bahsedildi :) San Francisco'ya gidemedim diye uzulmenize gerek yok bu arada, Google ana konusmalari (keynote) canli olarak youtube'dan yayinladi ve diger tum konusmalar (sunum ve video'lar birlikte) da bu hafta youtube'a konulacak.

Ama tabi sizler nasil izleyeceksiniz sorunu var. Turkiye'deki aptal sansur kararlari yuzunden Google'a ait bircok bilgisayara erisim (teknik dille IP bloklarina erisim) mahkeme karariyla engellenmis. Teknolojinin t'sinden anlamayan hakimlerin egitilmesi, yasalarin modernlesmesi gerekiyor ama nerde... Insanlar sacma sapan nedenlerden bilgiye erisemesinler, ne de olsa sacma sapan videolara erisim engelli degil mi? Insanin cekip gidesi geliyor bu ulkeden, bu kadar aptallik gorunce.

San Francisco'dan dondukten bir hafta sonra is arkadaslariyla Kapidag yarimadasini gezdik (daglarina ciktik, denizine girdik) ve ben ABD'den getirdigim iPad'i baya kullanma sansi buldum. iPad Apple'in diger urunleri gibi tasarim ve arayuz acisindan cok guzel. Al derste ogrencilere tanit, uzerine odev ver. O kadar iyi yani. Bir de Apple'in pazarlama gucu eklenince alet 2 ayda 2 milyon satmis. Benim almam da cok kolay olmadi hani. Tum bunlara ragmen gorebildigim kadariyla iPad'in kullanim alani cok kisitli. Ekrani kucuk, klavyesi zor. Sadece gazete/kitap vs. okumak icin super bir alet ama baska bir is yapmaniz cok zor. Nitekim iPad'i degil, neredeyse ayni fiyata aldigim harika laptop'umu (Asus UL30A) tercih ederim.

Bir de Israil'in yardim gemilerine saldirmasi ve masum insanlari katletmesi haberi var ki icimi burkuyor. Bazi insanlar IHH'nin samimiyetini ve arka plandaki amaclarini sorguluyorlar. Ben de diyorum ki samimiyet cok oznel bir kavram. Bir insanin samimi olup olmadigini herkes farkli sekillerde yorumlayabilir. Oysa nesnel olan o kadar cok bilgi var ki. Ornegin Gazze'de yasanan insanlik drami, ornegin Israil'in onlarca BM kararini hice saymasi, ornegin masum insanlarin gecenin karanliginda Israil timleri tarafindan katledilmesi (Israil ordusunun IDF yani "Israeli Defense Forces/Israil Savunma Kuvvetleri" olmasinin arkasindaki ironiyi goren var mi?). Tum bunlar benim yardim gemilerini desteklemem icin yeterli sebepler.

Orta Dogu sorunu ABD istemedikce cozulemez. Ve ABD'nin Israil'den destegini cekmesi de cok zor. Yahudi lobisinin ABD politikalari uzerindeki etkisi uzerine cok harika bir kitap var, The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy adli kitabi bu konulara ilgi duyanlara oneriyorum. Ote yandan yardim gemileri ve Israil'in alcak saldirisi gercekten bir seyi basardi; o da Amerika'lilarin Israil'e verdikleri destegi sorgulamalari oldu. New York Times da cikan yazilari dikkatle takip ediyorum ([1], [2], [3], [4], [5]).

Umarim sansur sorunu cozulur (ulkenin akilli adamlara ihtiyaci var) ve Orta Dogu daha iyiye dogru yol alir.