Google IO'nun ilk gunu baya da bir heyecanla (sanirim parasutle atlamalar filan beni cok heyecanlandirdi :)) ilk gun izlenimlerimi yazdiktan sonra ozellikle Project Glass ile ilgili bir makale yazmak istemistim. Ancak konferans beni o kadar cok yordu ki fazla bir gucum kalmamisti ve Turkiye'ye donus yolculugu vs. derken yazi yazacak firsat bulamadim. Dun Nexus Q ile biraz ugrastim ve bu iki urunu de inceledigim bir yazi yazma fikri boylece tekrar canlanmis oldu.

Nexus Q

Oncelikle Nexus Q'den bahsedecegim. Alet kucuk bir kure gorunumunde ama kucuk olmasina ragmen saglam bir teknolojiye sahip.

Alet cift cekirdekli bir A9 islemcisi, HD video oynatabilmesi icin ayri bir grafik islemcisi, 1 GB RAM ve bunlardan baska wi-fi, ethernet karti ve iyi bir amplifier ile geliyor. Isletim sistemi olarak Android 4.0 kullaniyor. Aleti bir TV veya ses sistemine bagliyorsunuz ve YouTube, Google Play uzerinden muzik ve video oynatabiliyorsunuz. Kontrolu android calistiran bir aletle yapiyorsunuz, ben hem Galaxy Nexus telefonuma hem de Nexus 7 tablete uzaktan kontrol edebilmek icin gerekli olan uygulamayi kurdum (Nexus Q app Turkiye'ye sunulmuyor, bu yuzden bir de ABD'den bir VPN almak zorunda kaldim) ve aleti denedim. Acilisi ve baslatilisi etrafindaki renkli LED'ler yuzunden cok havali olmus. Zaten Nexus serisinin acilis animasyonlarina bayiliyorum. Iki sene once ilk Nexus One telefona sahip oldugumda da acilisini cok begenmistim.

Evinde muzik sistemini birak TV'si bile olmayan bir insan olarak Nexus Q'den cok bir fayda alabilecegimi zannetmiyorum ama tasarim olarak cok hos bir alet. Ve "hack"lenebiliyor olmasi sayesinde eminim insanlar ilginc seyler yapacaklardir.

Project Glass

Gelelim asil konumuza; Google IO'da ben dahil bircok insani en cok heyecanlandiran sey Project Glass gozlukleri oldu. Google'in en yeni projeler uzerinde calistigi Google X Lab icerisinde kucuk bir grubunun 2.5 senedir uzerinde calistigi bir urun bu ve giyilebilir bilgisayarlar alaninda devrim yaratacaga ve belki de bu yeni alani yonlendirecege benziyor. Bilgisayarlarin evrimine baktigimizda; hesap yapabilen makinelerin masaustunden daha rahat tasinabilir dizustu sistemlere ve su an yasadigimiz donemde her zaman yanimizda tasidigimiz cep telefonlarina girdigini goruyoruz. Bir sonraki adim bilgisayarlarin giyilebilir olmasi yani her zaman yanimizda olmalarinin yaninda daha da kolay erisebiliyor olmamiz (ingilizcesi "accessible") olacak ve bu adim bilgisayarlarin uzuvlarimizin yerini almasindan veya uzuvlarimizi tamamlamasindan belki de bir onceki adim olacak.

Yapilabilecekler neredeyse sinirsiz. Gozluklerde kamera var ve kullanim ornekleri olarak genelde iletisim gosterildi. Parasutle atlama gosterisinde gozlukler ile "hangout" yapildi, sunumlarda da google calisanlarinin cocuklari ile eglenirken cekilen fotograflari bolca gosterildi. Ama Google Goggles ile birlikte dusundugunuzde cok buyuk bir uygulama alani karsimiza cikiyor. Goggles ile Google cok iyi bir goruntu isleme urunu sunuyor. Bilmeyenler icin soyleyeyim, uygulama ile Eyfel Kulesinin fotografini cektiginizde Eyfel Kulesi bilgilerini sunuyor, yazilari cektiginizde cevirisini yapiyor (Japonca bir menuyu fotografini cekerek cevirdiginizi dusunun), QR veya barkod bilgilerini aciyor. Tum bunlari halihazirda telefonunuzdan yapabiliyorsunuz, simdi bunlari gozluklerle yaptiginizi dusunun. Yeni tanistiginiz biriyle konusurken bilgilerini gosterebilir, uzun suredir gormediginiz arkadasinizin ismini, ilk nerede tanistiginiz gibi bilgileri size rahatlikla verebilir. Mobil uygulamalarda Layar diye artirilmis gerceklik uygulamasi vardi, telefonun kamerasi ile gelen goruntuye ek katmanlar sunarak ornegin restoranlari size gosteriyordu. Bunu dusunun, ama artik telefon cikarmaniza gerek yok. Baktiginizda gozluklerin uzerine goruntu getiriliyor.

Daha cok yeni bir proje olmasindan dolayi gozlukler hakkinda fazla bir bilgi yok. Mesela kullanici arayuzu nasil olacak? Azinlik Raporu filmindeki gibi belki de parmaklarimizi taniyacak ve goruntu isleme ile ortak calisarak gozlerimize yansitilan imajlar uzerinde ellerimizle islemler yapacagiz. Donanim artik o noktaya geliyor, yazilimsal isler sadece hayal gucunuze kaliyor. Google IO'ya katilanlara on siparis verme hakki tanindi ve ben de on siparis verdim. Gelecek sene nasil bir urun karsimiza cikacak merak ediyorum dogrusu.

Tum bu teknolojik gelismeler kulture ve topluma da dogrudan etki edecek. Kafelerde ayni masada karsi karsiya oturup cep telefonlarina bakan insanlari gormussunuzdur. Cogunlukla hos karsilanmiyor bu tur hareketler, ben de Markafoni terasta arkadaslarla otururken twitter'a bakmak icin cep telefonuma uzanisimda coklukla bir serzenis duymusumdur :) Simdi bir de gozlukleri dusunun. Arkadasiniz gercekten sizi mi dinliyor yoksa gozluklerden twitter'a mi bakiyor? Ben su fotografi cekerken gozluklu google calisani da benim fotografimi cekmis midir?

Peki bu teknolojilere cok mu fazla dayaniyoruz acaba? Kacimiz artik birilerinin cep telefonu numarasini hatirlayabiliyor? 7 haneli bir numarayi bile artik ezberlemiyoruz. Gozluklere tum tanidiklarimizi yukleyebilirsek acaba insanlari gercekten tanimaktan da vazgecebilir miyiz? Google IO sirasinda yemekte tanistigim, sunumlarda yan yana oturdugum insanlarla bunlari konustuk. Bilim kurgu kitaplari sanki biraz daha yaklasiyor gercek dunyaya.

Turkiye'de yagmur yagip insanlar devlet tarafindan yapilan evlerinde bogulurken, sacma sapan nedenlerle insanlar hapse atilirken, herkes terorden nemalanirken dunyanin diger yakasinda bunlar konusuluyor. Ulkeden biraz uzaklasinca icinde dovunup durdugumuz demagoji ve siyaset daha da acinasi gorunuyor.